5-8 yaş arası uşaqlar üçün qidalanma

Uşağınızın beş yaşı var və məktəbə başlayır! Gününün çox hissəsini səndən uzaq keçirəcək. Hərfləri, rəqəmləri, oxumağı və yazmağı öyrənməyə hazırdır . Bəs uşağınızın yeni həyatı onun qidalanmasına necə təsir edəcək?

Bu yaş qrupundakı uşaqların qidalanmasında nələrə diqqət edilməlidir ki, böyümələri və inkişafları ideal şəkildə davam etdirilsin?

Böyümə və inkişaf, həyatın ilk illərindəki kimi sürətli olmasa da 5-8 yaş dövründə davam edir. O qədər ki, bəzi valideynlər hətta boylarının artmaması səbəbindən uşaqlarının zəiflədiyini düşünə bilərlər. Belə bir səhv etməmək üçün 5 yaşından sonra uşaqların bədən çəkisi "boy üçün bədən çəkisi və yaşa görə bədən çəkisi" olaraq təyin olunan böyümə əyrilərinə görə qiymətləndirilməlidir. Bu yaş dövründə hərəkət qabiliyyətləri də yaxşı inkişaf edir, buna görə fiziki fəaliyyətləri və enerji sərfi də artır. Böyümənin və inkişafın davam etməsi üçün lazım olan qidaları təmin edə bilmələri və xərclədikləri enerjini artan fiziki fəaliyyətlə əvəz edə bilmələri vacibdir. Fiziki aktivliyin artması ilə maye itkiləri arta biləcəyi üçün lazımi su və maye qəbulunu təmin etmək lazımdır. Fiziki böyümənin yanında beyin inkişafı davam edir, məktəb dövrü ilə yanaşı, akademik öyrənmə və bilik və bacarıqların mənimsənilməsi də artır və idrak funksiyalarının effektivliyi ön plana çıxır. Kifayət qədər və balanslı qidalanma və aktiv və ictimai həyat uşağınızın beyin və idrak funksiyalarının inkişafı üçün çox vacibdir.

Süd qrupu (süd, qatıq, pendir növləri, ayran, kefir)

Süd məhsulları uşağınızın protein, kalsium, fosfor, B vitaminləri və bəzi D vitamini ehtiyaclarını qarşılamasına kömək edir. 5-8 yaş arası uşaqların gündə 2-3 stəkan süd/qatıq və kibrit qutusu ölçüsündə pendir (30 q) qəbul etmələri tövsiyə olunur.

Ət və yumurta (Qırmızı ət, toyuq, hinduşka, balıq və yumurta)

Ət və yumurta heyvan və keyfiyyətli zülal mənbəyidir. Protein tərkibinə əlavə olaraq, xüsusilə qırmızı ət dəmir, sink və B12 minerallarının əhəmiyyətli bir qaynağıdır. Balıqlar da keyfiyyətli zülal mənbəyidir və beyin inkişafında mühüm rol oynayan yod və selen, omeqa-3 yağ turşuları kimi mineralları ehtiva edir. Qırmızı ət həftədə 2-3 dəfə, dəmir və B12 ehtiyaclarını kifayət qədər təmin etmək üçün həftədə 2-3 dəfə toyuq və ya hinduşka, omeqa-3 ehtiyacını ödəmək üçün isə həftədə iki dəfə balıq yeyilməlidir. Hər gün yumurta yeyə bilər, amma istəmirsə, həftədə 3-4 dəfə yumurta yemək məsləhətdir.

Qurudulmuş paxlalılar (qurudulmuş noxud, noxud, mərci, böyrək fasulyesi, qurudulmuş inək)

Qurudulmuş paxlalı bitkilər zəngin zülal mənbəyidir. Protein tərkibinə əlavə olaraq dəmir və bəzi B qrupu vitaminləri və lif də ehtiva edirlər. Bitki mənşəli qidalarda və qurudulmuş paxlalılar həftədə 3-4 dəfə C vitamini olan qidalar, qidalar və ya içkilərlə (məsələn, salat, meyvə və ya təzə) istifadə edilməsi məsləhət görülür. sıxılmış meyvə şirələri).

Tərəvəz və meyvə qrupu

Tərəvəz və meyvələr A və C vitaminləri, minerallar və liflə zəngindir. Bir çox digər toxumaların və orqanların, xüsusən də gözün, dərinin, immunitet sisteminin və həzm sisteminin sağlamlığını dəstəkləyirlər. Gündə 400 q və ya 5 porsiya təzə tərəvəz və meyvələrdən istifadə etmək məsləhət görülür.

Çörək və taxıl qrupu (buğda, çovdar, yulaf və qarğıdalı, makaron, vermişel, bulgur, un, düyüdən hazırlanan çörək)

Taxıl qrupu qidalar, gündəlik enerji ehtiyacının yarısından çoxunu təmin edən əsas karbohidrat mənbəyidir, B qrupu vitaminləri və lif mənbəyidir. Yetərli və balanslı bir pəhrizdə gündəlik 6-9 dilim çörək, 1 fincan düyü, bulqur və ya makaron və 1 fincan şorba istifadəsi kifayət qədər karbohidrat qəbuluna kömək edir.

Yağlar və şəkər

Metabolik funksiyaları və gündəlik fəaliyyətləri yerinə yetirmək üçün lazım olan enerjinin digər böyük hissəsini yağlar və şəkərlər təmin edir. Yağlardan alınan gündəlik enerji nisbətinin 30%-dən, şəkərdən verilən nisbətin isə 10%-dən çox olmaması tövsiyə olunur. Yemək yağı olaraq bitki yağlarından istifadə etmək və şəkərli qidaların istehlak tezliyini balanslaşdırmaq məsləhət görülür.

Əlbəttə ki, uşaqlarınızın ilk müəllimisiniz. Davranışını ona verdiyiniz təlim və vərdişlərlə inkişaf etdirir, buna görə də yemək vərdişləri sizdən öyrəndiyi ən əhəmiyyətli davranışlardır. Təhsil həyatına başlayanda, gününün çox hissəsini müəllimləri və dostları ilə birlikdə sizdən uzaqda keçirəcəyi və nəzarətiniz xaricində bir neçə əsas və qəlyanaltı yemək yeyəcəyi bir dövrə qədəm qoyur. Övladlarınıza düzgün və balanslı qidalanma öyrədin. Adekvat və balanslı yemək vərdişləri qazanmaq üçün uşaqların rol modellərinə ehtiyacı var. Kifayət qədər və balanslı qidalanan ailələrin uşaqları düzgün qidalanma vərdişləri əldə etməkdə faydalıdır. Burada sizin üçün bəzi təkliflər var!

Yemək anlayışını öyrədin

Hər bir əsas yeməyi mütəmadi olaraq, hər gün hazırlayın. Bu şəkildə yemək anlayışını öyrənəcək. Xüsusilə ailə ilə birlikdə yeyilən yeməklərdə uşağınıza nümunə olmağa çalışın.

Qida qruplarını təqdim edin

Uşağınızla birlikdə marketə və bazar alverinə gedərək, qida adlarını və yemək qruplarını köçürə, süd, qatıq və ayran kimi qidaların süd və süd məhsulları ilə çörək, makaron, düyü qrupunda olduğunu sadə dillə izah edə bilərsiniz.

Uşağınızı mətbəxə cəlb edə və yemək hazırlayarkən sizi seyr edə bilər, yumurtaları parçalamadan əvvəl yuyduğunuzu, tərəvəz və meyvələri yuyub çeşidlədiyinizi və ya köftənin necə yoğrulduğunu öyrənə bilərsiniz. Uşağınız yemək hazırlamağa kömək etməklə yalnız kəsmə, bölmə, yoğurma kimi prosesləri öyrənməyəcək, həm də öz zəhmətini daha zövqlü edən bir yemək də hazırlayacaq.

Uşağınızla birlikdə bitki əkərək yetişdirə biləcəyiniz bir bağınız varsa, bunu mütləq qiymətləndirməlisiniz. Bitkilərin əkilməsi, yetişdirilməsi və sonra satın alınması, qida maddələrinin fermadan çəngələ necə çatdığını anlamalarına və qida maddələrinin dəyərini anlamalarına və fiziki fəaliyyətə töhfə vermələrinə kömək edəcəkdir.