Normal sidik ifrazına nəzarət edilməsi adətən 3...
Hamiləlik bir qadının həyatında xoşbəxt və eyni zamanda çətin bir dövrdür. Gələcək ananın əsas narahatlığı sağlam bir körpə daşımaqdır. Yeni bir həyatın inkişafı sizin rifahınız və bəslənməyiniz haqqında daha çox düşünməyə məcbur edir.
Hamiləlik dövründə qadağan olunmuş qidalara allergiyaya səbəb ola bilər, həzmə maneə törədə bilər, ən pis halda hamiləliyin sona çatmasına, hətta fetusun qüsurlarına səbəb ola bilər.
Hamilə qadınlar üçün qadağan edilmiş və təhlükəli qidalar və içkilər siyahısında ilk sırada spirt var. Dünyanın ən çox satılan Fransız Uşaqların Yemək kitabının müəllifi Pamela Drukerman, hamiləlik dövründə Fransız qadınların özlərinə bir stəkan şərab içməyə icazə verdiyini iddia etsə də, qəbul etməməyiniz məsləhətdir. Çünki anada və uşaqda ödem və digər təhlükəli nəticələr müşahidə ola bilər. Alkoqol hamiləliyin əvvəllərində xüsusilə təhlükəlidir və uşaqlıqdaxili qüsurlara səbəb ola bilər. Alkoqollu içkilər ilk üç aylıq dövrdə xüsusilə zərərlidir. Bu müddətdə uşağın bütün daxili orqanları və sistemləri inkişaf edir.
Listerioz xəstəliyinə tutulma riski yüksək olduğu üçün çiy balıq məhsulları erkən hamiləlikdə olması qadağandır, bu da uşağın inkişafına mənfi təsir göstərə bilər. Hamiləlik boyunca tərəvəz və meyvələri, eləcə də digər qidaları yaxşıca yumalısınız. Yeməyin təhlükəsiz yuyulması üçün xüsusi məhsullardan istifadə etmək yaxşıdır. Hamiləlik zamanı qida zəhərlənməsi dehidratasiyaya səbəb olur, tez-tez müalicə və dərman tələb olunur, buna görə mümkünsə, bütün risklər minimuma endirilməlidir.
Pasterizə olunmamış hər hansı bir süd məhsulları hamiləlik zamanı arzuolunmaz hesab olunur. Bu qidalar salmonellyoz mənbəyi ola bilər. Hamilə qadınlarda olan bu ciddi xəstəlik həm ana, həm də körpə üçün ciddi nəticələrə səbəb ola bilər. Salmonella bakteriyalarının zəhərli elementləri plasenta baryerinə nüfuz edir və fetusun inkişafına təsir göstərə bilər.
Dəniz və çay ləzzətləri, xüsusən bol susuzluğa səbəb olan duzlu kürü qadağandır. Hamiləliyin son aylarında duz miqdarı çox olan yeməklər və qidalar pəhrizdən ən yaxşı şəkildə çıxarılır. Duz bədəndə mayeni saxlayır və ödemə əsasən ən çox doğuşdan əvvəl son aylarda gətirə bilər.
Bir uşaqda anadangəlmə allergiyaya səbəb ola biləcək qidalar siyahısına ekzotik meyvələr, şokolad, bal, süni rəngdə olan qidalar daxildir. Botulizm ehtimalı səbəbindən konservləşdirilmiş tərəvəz və turşu göbələklərindən istifadə etməyə ehtiyat etməlisiniz.
Uşaq inkişafı üçün təhlükəli olmayan qidaların siyahısı daha genişdir. Bu tövsiyələr daha çox ana sağlamlığı ilə əlaqədardır. Həkimlər hamilə qadınların un və qənnadı məmulatlarını çox miqdarda yeməmələrini xatırladır. İndi hər şeyin əlbəttə ki, mümkün olduğu görünsə də, yüksək kalorili tərkibli şirniyyatlardan, fastfud yeməklərdən və digər qadağan olunmuş qastronomik ləzzətlərdən imtina etmək daha yaxşıdır. Artıq çəki doğuş zamanı ciddi bir problem ola bilər.
İçkilər üçün bir neçə istisna da var. Kvass və bütün qazlı içkilər şişkinliyə və meteorizmə səbəb olur. Güclü qara çay və qəhvə qan təzyiqini artırır.
Meyvələr hamilə qadının pəhrizində mühüm rol oynayır, lakin bəziləri də qara siyahıya salınıb. Bədəndə qalmamaq üçün meyvələri boş bir mədədə yemək yaxşıdır. Səmimi bir şam yeməyindən sonra alma ilə bir qəlyanaltı qəbul etməyə qərar versəniz, onda meyvələr mədədə qalacaq və fermentasiya prosesi başlayacaq və narahatlığa səbəb olacaqdır.
Hamilə qadınlar ekzotik meyvələr yeməməlidirlər. Ölkəmizə gətirilən meyvələr pestisidlərlə doymuş ola bilər. Papaya və ananas uşaqlığın daralmasına səbəb olur.
Hamiləlik zamanı evdə və restoranlarda yeməklərinizə diqqətli olmalısınız. Bütün qidaları və əlləri yaxşıca yuyun, qidaların bitmə tarixlərini və düzgün saxlanmasını izləyin.
Fikriniz
0
0